Cytat

Zdravím. Vy, kteří mě neznáte, já jsem Ness, jsem 18letá milovnice knih a seriálu. Mezi mé oblíbené žánry patří mimo jiné – YA, fantasy a sci-fi. Přečtu prakticky cokoli, pokud mě zaujme děj.

RC: Strážce ztracených měst

Autor: Shannon Messenger
Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2019
Počet stran: 398
 Anotace:Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnosti, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.


Shannon Messenger vystudovala filmovou produkci na Univerzitě v jižní Kalifornii. Již při svém studiu si uvědomila, že ji ovšem více baví se na filmy dívat, než je vytvářet, a její opravdovou vášní je psaní knih pro děti. Je uznávaná především pro svou dětskou sérii Strážce ztracených měst. Kromě té píše i romány pro mladistvé. Její knihy jsou překládány do několika jazyků a vydávány v mnoha zemích.
Kniha byla naprosto fascinující a jedinečná. Příběh zaujme každého fanouška Harryho Pottera a dívčích románů. Hlavní hrdince, Sophii, je pouhých 12 let, jenže je jedna věc, kterou se liší od ostatních.. slyší myšlenky druhých. Jednoho dne, na školním výletě, potká kluka, který není taky obyčejný, a právě Fitz prozradí Sophii, kým vlastně je – elfkou, přičemž její schopnosti jsou ve Fitzově světě naprosto normální.
V průběhu se více dozvídáme o Fitzovi, setkáme se s jeho otcem Aldenem, nebo i s Dexem.. a právě s touhle partičkou se Sophie podívá do Atlantidy, pozná zvířata, o kterých si myslela, že existují jen v knihách či pohádkách.
Naše hlavní hrdinka musí opustit svět lidí a začít chodit do Foxfire akademie, kde dojde i ke zjištění, že není elfkou jen tak...
K Sophii, na to, že jí je pouhých 12 let, jsem měla blízko. Je vtipná, praštěná, na svůj věk ale rozumná a obětavá. Celý příběh je plný humoru, výměn názorů, dojemných scén.. Sophie vás vtáhne do svého světa dítěte a vy, se můžete opět cítit jako 12letá holka či kluk.
Knihu jsem si od první chvíle zamilovala a nemohu se dočkat pokračování. Knihu bych chtěla doporučit každému, kdo má rád dobrodružství, těm kteří se chtějí zasmát a těm, kteří vědět o čem vlastně celá kniha je.
Kniha dostává 89%

 Za knihu děkuj Megaknihám
 Knihu si můžete zakoupit zde





1 komentář:

  1. Zní to dobře. Už několikrát jsem nad knihou uvažovala a možná ji i zkusím. :)

    OdpovědětVymazat

© Agata | WS | x x. Úpravy šablony Lucy Lillianne.