Cytat

Zdravím. Vy, kteří mě neznáte, já jsem Ness, jsem 18letá milovnice knih a seriálu. Mezi mé oblíbené žánry patří mimo jiné – YA, fantasy a sci-fi. Přečtu prakticky cokoli, pokud mě zaujme děj.

RC: Smrt před branami


Autor: Sabaa Tahirová
Nakladatel: Host (2019)
Počet stran: 480
Rok vydání: 2019
Kategorie: Fantasy
 Anotace:
Válka v Impériu i za jeho hranicemi se blíží. Helena Aquilla, císařův Krkavec, čelí útokům ze všech stran. Císař Markus, pronásledovaný minulostí, ztrácí příčetnost a nemilosrdná velitelka vojenské akademie využívá jeho šílenství, aby posílila vlastní moc. Helena se snaží najít způsob, jak zastavit blížící se temnotu.V sázce se totiž ocitá nejen život její sestry, ale i všech obyvatel Impéria. Laia z lidu Učenců ví, že osud světa nezávisí na pletichách válečnického dvora, ale na tom, zda se podaří zastavit Temnonoše. Ve snaze ho svrhnout naráží na nečekané hrozby ze strany těch, na jejichž pomoc spoléhala. Elias Veturius se na území mezi životem a smrtí vzdal svobody, aby mohl sloužit jako Strážce duší. Tím se však zaslíbil pradávné moci, která se nezastaví před ničím, jen aby si zajistila Eliasovu oddanost — dokonce i za cenu ztráty jeho lidství.


Dlouhé čekání se vyplatilo a my to konečně máme 3. díl této fenomenální série.
I v této knize se dočkáme pohledu Laiy ze Serry, Eliase Veturia, Krkavce a dva pohledy byly věnované i Temnonošovi.
Největší pozornost ale autorka uhrnula na děvčata – Laiu a Helenu – neboli Krkavce. Helenu už od prvního dílu nemám ráda, ale jde vidět že jí na Eliasovi opravdu záleží, což nebylo jinak ani v tomto díle.
Laia je stejně skvělá, odhodlaná pro svého bratra, ale i pro Eliase obětovat vše. Není to ta plachá dívka, která v prvním díle utekla, ne. Laia se od prvního dílu změnila a na svůj věk je velmi vyspělá.
Ty jsi to jediné, co stojí v cestě temnotě.
Elias tam bohužel moc nebyl, ale přesto je to knižní lamač dívčích srdcí. Stále je tak romantický a odhodlaný všechny zachránit. Knihu přečtete za den, protože se budete těšit na pasáže mezi ním a Laiou, které stojí za to!
Pak nám tu přibyla další postava a to je Avitas Harper, oddaný Krkavci za každou cenu. On i Helena nasazují život za své milované. Osobní přání jdou stranou, pokud je v nebezpečí příbuzný.
Kniha je plnější fantasy prvků, kord v Eliasových pohledech. Opět se tu setkáváme s Keris Veturie, s dokonalým ztvárněním zlé postavy. Setkáváme se s duchy a džiny, s nadpřirozenými schopnostmi. Autorka se snaží poukázat na složitost mezilidských vztahů, kdy i ze zdánlivých nepřátel se mohou stát spojenci a z přátel cizí lidé.
Zjistíme zde i víc o Laině minulosti a otevře se nám díku tomu nový pohled a konečně nám budou dávat věci z prvního dílu konečně smysl!
Kniha byla skvělá, správná fantasy kniha. Nechybí tu bitvy, intriky, ale ani romantická dějová linka.
Teď stačí akorát počkat na další – závěrečný díl – a já jen doufám, že to skončí tak, kam mé myšlenky celou dobu směřují.
Jediná věc, co mi tam vadila, bylo to, že tam bylo málo společných scén s Eliasem a Laiou, na což jsem se já osobně velmi těšila, ale věřím, že v tom nejsem sama.
Smrt před branami je důstojným pokračováním.
 Kniha získává 90%

Autor: Shannon Messenger
Nakladatelství: Ocelot
Rok vydání: 2019
Počet stran: 398

Anotace:
Sophie je dvanáctiletá dívka, která vyniká chytrostí. Ve škole ale nemá moc kamarádů, spolužáci ji považují za šprtku a podivínku. Vše se však brzy změní, když potká Fitze, záhadného kluka, který jediný rozumí jejím problémům. Fitz jí ukáže místo, kam doopravdy patří a odhalí jí její zvláštní schopnost, o které jen tušila. Sophie je telepatka, dokáže slyšet a číst myšlenky ostatních. Ale aby mohla naplno rozvinout své schopnosti, musí opustit svou rodinu a svět, ve kterém dosud žila. Vztahy mezi lidmi a elfy jsou totiž zakázané. Sophie posléze nastoupí na Foxfire, slavnou akademii pro nadané elfy, kde se pere s předměty, popírajícími všechny pozemské zákonitosti, o nichž se doposud učila. Kromě probírané látky se také potýká s novými schopnosti, které musí ovládnout, a se svou záhadnou myslí. Postupně také zjišťuje, že i mezi elfy je poměrně neobyčejná. A to nejen kvůli svým hnědým očím. Ke konci roku však musí obstát ve zkoušce mnohem těžší, než je jakýkoliv akademický předmět. Sophie má totiž nevědomky klíč k něčemu, pro co by ostatní zabíjeli. A zjišťuje, že i mírumilovný svět elfů má svá temná zákoutí.

Shannon Messenger vystudovala filmovou produkci na Univerzitě v jižní Kalifornii. Již při svém studiu si uvědomila, že ji ovšem více baví se na filmy dívat, než je vytvářet, a její opravdovou vášní je psaní knih pro děti. Je uznávaná především pro svou dětskou sérii Strážce ztracených měst. Kromě té píše i romány pro mladistvé. Její knihy jsou překládány do několika jazyků a vydávány v mnoha zemích.
Kniha byla naprosto fascinující a jedinečná. Příběh zaujme každého fanouška Harryho Pottera a dívčích románů. Hlavní hrdince, Sophii, je pouhých 12 let, jenže je jedna věc, kterou se liší od ostatních.. slyší myšlenky druhých. Jednoho dne, na školním výletě, potká kluka, který není taky obyčejný, a právě Fitz prozradí Sophii, kým vlastně je – elfkou, přičemž její schopnosti jsou ve Fitzově světě naprosto normální.
V průběhu se více dozvídáme o Fitzovi, setkáme se s jeho otcem Aldenem, nebo i s Dexem.. a právě s touhle partičkou se Sophie podívá do Atlantidy, pozná zvířata, o kterých si myslela, že existují jen v knihách či pohádkách.
Naše hlavní hrdinka musí opustit svět lidí a začít chodit do Foxfire akademie, kde dojde i ke zjištění, že není elfkou jen tak...
K Sophii, na to, že jí je pouhých 12 let, jsem měla blízko. Je vtipná, praštěná, na svůj věk ale rozumná a obětavá. Celý příběh je plný humoru, výměn názorů, dojemných scén.. Sophie vás vtáhne do svého světa dítěte a vy, se můžete opět cítit jako 12letá holka či kluk.
Knihu jsem si od první chvíle zamilovala a nemohu se dočkat pokračování. Knihu bych chtěla doporučit každému, kdo má rád dobrodružství, těm kteří se chtějí zasmát a těm, kteří vědět o čem vlastně celá kniha je.
Kniha dostává 89%

 Za knihu děkuj Megaknihám
 Knihu si můžete zakoupit zde





Žádné komentáře:

Okomentovat

© Agata | WS | x x. Úpravy šablony Lucy Lillianne.